آدرس: ایران - تهران ، شهرک غرب ، میدان صنعت نبش خیابان سیمای ایران ، مجتمع خرید پلاتین ، طبقه ۴ واحد ۴۴۱ 09123346650 02126764736
دوچرخه الکتریکی جزو محصولات پر سر و صدای دنیای امروز است. برخی از کاربران از افزایش محبوبیت دوچرخه های برقی بسیار اظهار نگرانی می کنند! به عقیده این کاربران محبوبیت این مدل جدید، ممکن است دوچرخه های کلاسیک و معمولی را برای همیشه به دست فراموشی بسپارد. اما بر خلاف تصور، دوچرخه های برقی هیچ گاه قرار نیست تا تأثیر توان مکانیکی انسانی بر روی دوچرخه را حذف کنند؛ بلکه تلاش این دستگاه های جدید، تقویت این انرژی است. با این اوصاف می توان نتیجه گرفت که اکنون، بهترین زمان برای خرید دوچرخه برقی و بهره مندی از امکانات بی نظیر این وسیله است.
در حال حاضر بازار خرید دوچرخه های الکتریکی بسیار داغ و شلوغ است. فروشگاه های مختلف، مملو از دوچرخه هایی با موتور و باتری هستند و شرکت های بزرگ دنیا با قدرت خلاقیت خود، محصولات متفاوت و کاربردی تری مانند دوچرخه های برقی تاشو و سایر مدل های مشابه را به بازار عرضه می کنند. در کنار همه این ها، ارائه کیت های دوچرخه برقی به فروشگاه ها باعث شده تا کاربرانی که به دوچرخه های کلاسیک و معمولی خود علاقه دارند، این دستگاه دوست داشتنی خود را به یک وسیله برقی تبدیل کنند. بدیهی است که تنوع بالای محصولات باعث شده تا قیمت های متفاوتی نیز برای این دوچرخه ها به چشم بخورد. از طرفی وقتی تعداد انتخاب ها زیاد باشد، احتمال فریب خوردن نیز وجود خواهد داشت! به همین دلیل در این مقاله قصد داریم تا به بررسی نکات مهم قبل از خرید دوچرخه الکتریکی را به شما ارائه کنیم.
بر خلاف تصور، دوچرخه های الکتریکی محصول جدیدی به شمار نمی روند. این وسایل حمل و نقل شخصی از دهه های گذشته وجود داشته اند و در کشورهای اروپایی و آمریکایی مورد استفاده قرار می گرفتند. البته مدل های سابق، گستردگی و قابلیت های امروزی خود را نداشتند. پیش از این، دوچرخه های برقی عمدتاً توسط افراد بالای ۶۵ سال مورد استفاده قرار می گرفت. مدل های اولیه این وسیله برای افراد مسنی که دیگر قادر به دوچرخه سواری عادی نبودند، راهی را برای ادامه دادن به دوچرخه سواری ایجاد می کردند. همین موضوع باعث شد تا دوچرخه های برقی در آغاز کار با یک شهرت ناخوشایند وارد بازار شوند: برخی از مردم معتقد بودند که دوچرخه های الکتریکی کاربردی مانند عصا داشته و تنها برای افراد کم توان و مسن مناسب هستند!
برای رفع این ذهنیت، سازندگان دوچرخه های جدید دست به تبلیغات گسترده و استفاده از مدل های جوان زدند. به مرور زمان، این تبلیغات گسترده موفق شد تا نظر کاربران را در مورد این محصولات تغییر دهد. در حال حاضر سهم فروش نسخه الکتریکی دوچرخه ها در مقایسه با مدل های سنتی آن روز به روز در حال افزایش است و همین مسئله افزایش توجه و علاقه کاربران به سمت این محصولات را نشان می دهد. در ادامه به نکاتی که پیش از خرید دوچرخه الکتریکی نیاز خواهید داشت، می پردازیم.
در حالت کلی، دوچرخه های الکتریکی وسیله های نقلیه ای هستند که به کمک باتری کار می کنند. کاربران این دوچرخه ها با رکاب زدن باعث درگیر شدن چرخ دنده های دوچرخه با اجزای متصل به موتور شده و از یک نیروی حرکتی اضافی بهره مند می شوند. بنابراین با استفاده از این وسیله به سادگی می توانید تپه های شیب دار و زمین های هموار را با صرف یک انرژی کم و معقول، پشت سر بگذارید. همچنین در صورتی که قصد دارید بدون صرف انرژی حرکت کنید، می توانید به سادگی از حالت تمام اتوماتیک دوچرخه الکتریکی استفاده کرده و تنها اهرم دستی گاز آن را مانند یک موتور سیکلت بپیچانید.
در حالت کلی محل قرارگیری موتور در ۲ دسته اصلی تقسیم می شوند. برخی از دوچرخه های برقی به دوچرخه های موتور میانی معروفند. در این وسیله ها موتور دقیقاً در میان دستگاه و بین دو پدال قرار می گیرد. در سایر مدل ها محل موتور دوچرخه برقی بر روی یکی از چرخ ها ( جلو یا عقب ) خواهد بود. هر یک از این وسیله ها مزایا و معایب خاص خود را دارند. دوچرخه های هاب ( یا همان مدل هایی که موتور بر روی یکی از چرخ ها قرار دارد) قیمت ارزان تری داشته و کاربردهای بیشتری دارند. اگر ترجیح می دهید تا مسافتی طولانی و عمدتاً مسطح را با یک دوچرخه برقی طی کنید، به احتمال زیاد این مدل برای شما مناسب تر خواهد بود. به همین دلیل اغلب در محیط های هموار شهری شاهد استفاده بیشتری از آنها هستیم.
در سمت دیگر دوچرخه های موتور میانی معمولاً کوچک تر و سبک تر بوده و گشتاور بیشتری نسبت به همتایان دسته دیگر دارند. این دوچرخه ها بیشتر برای مسیرهای تپه ای و ناهموار و البته جاده های بین شهری مناسب هستند. قرارگیری موتور در بین دو چرخ باعث شده تا کاربر تعادل بیشتری داشته باشد و در صورت نیاز به تعویض یکی از چرخ ها، بدون هیچ مشکلی اقدام به انجام این کار کند.
به غیر از باتری و موتور، سنسورهای یک دوچرخه الکتریکی نقش ویژه ای در کارایی و کیفیت آن دارد. سنسورهای یک دوچرخه برقی به آن کمک می کنند تا میزان انرژی لازم و کافی برای کمک به کاربر را تخمین بزند. تخمین دقیق میزان انرژی، به بهبود تجربه دوچرخه سواری و همچنین بهینه سازی میزان مصرف برق آن کمک می کند. در حالت کلی سنسورهای اصلی دوچرخه برقی به دو نوع سنسورهای گشتاور و سنسورهای سرعت تقسیم می شوند. وظیفه سنسورهای گشتاور، تنظیم قدرت موتور بر اساس میزان فشار مکانیکی کاربر است سنسورهای سرعت نیز بر اساس شتاب و سرعت حرکت وسیله، اطلاعاتی را به موتور آن ارسال می کنند. در اغلب محصولات رده بالا، از سنسورهای گشتاور استفاده می شود. اما اگر به دنبال یک محصل میان رده باشید، استفاده از سنسور سرعت نیز کافی خواهد بود. در برخی از مدل های خاص نیز از هر دو سنسور برای افزایش حداکثری کارایی استفاده شده است.
با در اختیار داشتن این اطلاعات، می توانید دست به انتخاب مناسبی بزنید. توصیه می کنیم تا پیش از خرید دوچرخه برقی، حتماً هر دو مدل موتور میانی و هاب را امتحان کرده و گزینه مناسب خود را انتخاب کنید. همچنین با در نظر گرفتن نیازها و مسیر حرکت مورد نظر خود، می توانید برای هر کدام از این محصولات امتیاز جداگانه ای بدهید. اغلب دوچرخه های برقی کوهستانی با موتور میانی عرضه می شوند؛ در حالی که مدل های داخل شهری بیشتر در دسته بندی مدل موتور یک طرفه و هاب قرار دارند.
اکنون که با نوع موتور و سنسورهای دوچرخه برقی آشنا شدید، نوبت به صحبت در مورد توان آن خواهد رسید. برای اندازه گیری توان یک دوچرخه برقی از فاکتورهای وات ( W )، ولت ( V ) و آمپر بر ساعت ( Ah ) استفاده می شود. اغلب تولید کنندگان قدرت دوچرخه خود را در برگه مشخصات آن ذکر می کنند. اما این عدد می تواند کمی گمراه کننده باشد؛ زیرا توان اسمی برابر با توان اصلی و خروجی نخواهد بود. همچنین اتحادیه اروپا در قانونی مقرر کرده است که توان دوچرخه های برقی به دلیل رعایت اصول ایمنی نباید بیش از ۲۵۰ وات باشد. همین موضوع باعث می شود تا برخی شرکت ها اقدام به ذکر نادرست توان محصول خود کنند.
برای به دست آوردن کیفیت و قدرت موتور دوچرخه الکتریکی، فرمول بسیار مناسبی وجود دارد. برای این کار تنها کافی است تا ولتاژ باتری را در میزان آمپر بر ساعت آن ضرب کنید. برای مثال ممکن است توان یک دوچرخه ۷۵۰ وات در ساعت بوده و میزان ولتاژ باتری و آمپر بر ساعت آن به ترتیب ۴۸ ولت و ۱۴ آمپر باشد. با ضرب این دو عدد، به رقم ۶۷۲ وات در ساعت می رسیم. بنابراین اگر در میزان انرژی صرفه جویی کنید، هر مایل از سفر شما ۲۰ وات در ساعت هزینه خواهد داشت. در نتیجه یک بسته ۶۷۲ وات در ساعتی می تواند حدود ۳۴ مایل ( ۵۵ کیلومتر ) برای شما انرژی تأمین کند.
در حالت کلی، دوچرخه های برقی ۳ کلاس متفاوت دارند.
کلاس اول حرکت به کمک پدال و و در صورت نیاز با استفاده گاز است.
در کلاس دوم وسیله با استفاده از گاز و با حداکثر سرعت بیست مایل در ساعت ( ۳۲ کیلومتر در ساعت ) حرکت می کند.
حالت سوم تنها با استفاده از پدال و بدون هیچ گونه استفاده ای از گاز خواهد بود. در واقع این حالت همان مدل دوچرخه های سنتی و کلاسیک است. همان طور که اشاره کردیم، سرعت مجاز برای حرکت دوچرخه های الکتریکی در کشورهای مختلف و به ویژه کشورهای اروپایی محدودیت های خاص خود را دارد. همچنین ممکن است برای استفاده از یک دوچرخه برقی در برخی از کشورها نیازمند دریافت گواهی نامه باشید.
خوشبختانه با اعمال محدودیت سرعت حرکت در دوچرخه های برقی جدید، نیازی به استفاده از گواهی نامه برای آنها نیست. البته اگر شما جزو آن دسته از کاربرانی هستید که عاشق هیجان و سرعت بالا هستند، اصلا جای نگرانی نخواهد بود! چرا که محدودیت سرعت دوچرخه های برقی تنها در صورتی است که از موتور آنها کمک بگیرید. به عبارت دیگر اگر از حالت کاملاً دستی و غیر برقی دوچرخه خود استفاده کنید، همانند یک دوچرخه معمولی هیچ محدودیتی در سرعت نخواهید داشت. اما در این حالت تنها باید به توان ماهیچه های پای خود اتکا کنید. البته این نکته را هم باید مد نظر داشته باشید که در حال حاضر ( سال ۹۹ ) هیچگونه محدودیتی در استفاده از دوچرخه برقی در ایران وجود ندارد، فقط چندی پیش محدودیتهایی برای موتور برقی به وجود آمده است و اینکه راننده موتور برقی ملزم به داشتن به گواهی نامه شده است.
دوچرخه های برقی به سادگی می توانند به عنوان یک وسیله حمل و نقل درون شهری مورد استفاده قرار بگیرند. با این حال اگر قصد چنین استفاده ای از دوچرخه الکتریکی را دارید، بهتر است همواره نکات زیر را در نظر داشته باشید:
دوچرخه های برقی یک وسیله سازگار با محیط زیست، مناسب برای ورزش، طراحی شده برای حمل و نقل درون شهری و بین شهری و البته با هزینه ای بسیار ارزان تر از یک خودرو هستند. با در نظر گرفتن این موارد، می توان گفت که همه مزایایی که از یک وسیله نقلیه می توان انتظار داشت، در یک دوچرخه الکتریکی جمع شده است! در این مقاله به معرفی نکات مهم پیش از خرید یک دوچرخه برقی پرداختیم. امیدواریم که با مطالعه نکات ارائه شده در این مقاله، تصمیم بهتری در خرید دوچرخه برقی مورد نظر خود داشته باشید.
آیا تا کنون سابقه استفاده از دوچرخه برقی را داشته اید؟ تجربه خودتان را از پروسه انتخاب، خرید، سواری و هزینه ها، معایب و مزایای دوچرخه برقی را با ما و دوستان ما به اشتراک بگذارید.